Allemaal lievelingskinderen

Voor ik van wal steek is het van belang te weten dat wij géén christelijk gezin zijn. En hoewel zowel Brenny als ik érg christelijk zijn opgevoed, zijn we niet kerkelijk en God en Jezus zijn geen gangbare onderwerpen van gesprek bij ons aan tafel. Dylans kennis over het geloof kan hooguit komen van zijn jaren op een Katholieke basisschool. Dit even als achtergrond.
Gesprekje van de week in de auto, onderweg van school naar huis. 
Dylan vertelt: "Sommige mensen zeggen dat God één lievelingskind heeft en dat dat Jezus is. Dat heb ik ook altijd gedacht maar nu besef ik dat God helemaal geen lievelingskinderen heeft. Hij kan helemaal niet kiezen wie zijn lievelingskind is. En hij wil ook helemaal niet kiezen wie zijn lievelingskind is, want hij houdt van ons allemaal". (Ik zweer het je, dit zei hij letterlijk!)
En dan Dylans slotsom:
"Eigelijk zijn wij allemáál zijn lievelingskinderen!"
En dan zit ik met de tranen in de ogen achter het stuur op de Hereweg. Want ik ben het zó met hem eens! Er zijn geen lievelingskinderen! Dat zijn we allemaal! En het raakt me zo omdat Dylan dit op zijn  leeftijd vindt en uitspreekt én omdat het onderwerp mij zo lief is. Want dit is de kern van het vraagstuk waar ik op mijn 16e met mijn vader ruzie over kreeg. Ik was grootgbracht met een liefhebbende God, maar wél eentje die niet-gelovigen en anders-gelovigen uitsloot. En toen ik 16 was begon ik daar vragen over te stellen.Want waarom zouden kinderen in Afrika die nog nooit van Jezus hebben gehoord naar de hel moeten? "Dat wil God helemaal niet! Want Hij houdt van iedereen!" riep ik als 16 jarige vertwijfeld uit. En ik vind nog steeds...
 
...dat ik daar toen gelijk in had. En nu is Dylan 7 jaar. Over 4 nachtjes wordt ie 8. En komt ie met dit soort uitspraken. Waar hij het vandaan haalt? I don't know! Maar hij raakt me in m'n hart! En als we op diezelfde Hereweg ter hoogte zijn van het monument voor de slachtoffers van de WOII waar binnenkort weer kransen gelegd gaan worden, voegt hij er nog aan toe:
"en alle hele erge pesters, ook degene die het ergste pesten, daar houdt God ook van!" Ik beaam dat. Want ik denk dat het zo is. Dat De Grote Liefde alles omvat, ook de allerergste "pesters", in wat voor vorm dan ook.
Ik weet niet of jij die dit leest gelooft in het bestaan van een God, en dat maakt ook helemaal niet uit, maar als je dit mijn zoon hoort zeggen, zou je het toch spontaan gaan doen! :-)

Comments   

#8 Ellen 2012-12-03 07:09
Dank je wel Anneke! Trots zijn we zeker! (beetje late reactie, dat wel)
Ah dus je kent het klappen van de zweep! Kost tijd hè om er écht los van te geraken!
Quote
#7 anneke hansma 2012-12-03 07:06
Tjonge dat zo\'n jong kind verwoord hoe de dominee op de preekstoel en de andere kerkelingen het ook zouden moeten doen. Helaas zijn mijn ervaringen net als die van jou,veel ruzie door een andere mening of de vragen die ik stelde.Dat speelt zelfs nu nog steeds,inmiddels ben ik 51 maar ik mag mijn mening nog steeds niet ventileren als die anders is als van mijn vader,daardoor ontstaat direct ruzie en boosheid.Hierdoor ben ik een lange tijd anti geweest,inmiddels gelukkig wel iets genuanceerder maar het heeft me zeker beinvloed in mijn beslissing om er niets meer aan te doen.Jullie kunnen trots zijn op Dylan met zo\'n super inzicht .
Quote
#6 Ellen 2012-08-06 20:24
Het was mij één genoegen! :-)
Quote
#5 Yvon 2012-08-06 20:19
Fijn dat je deze mooie ware woorden van Dylan met ons deelt.
Quote
#4 Ellen 2012-05-04 16:06
Zal ik doen Sonja! :-) Dank voor je reactie nog!
Quote
#3 Sonja 2012-05-04 16:05
Wow, mooi!!!
Raakt je diep in je hart! Geef je zoon maar een dikke knuffel! X
Quote
#2 Ellen 2012-04-25 17:54
Ja bijzonder hè Judith, z\'n uitspraken! Dank voor je reactie!
Quote
#1 judith 2012-04-25 17:53
KIPPENVEL :-)
Quote

Add comment


Security code
Refresh