Laat mij mij zijn

Je kent het wel, van die momenten dat je je verbaast over de wijsheid van je eigen kind. Dat je ineens geraakt wordt door iets wat hij of zij zegt. Net had ik zo'n moment. Een klasgenootje van Dylan is er te spelen. Zij vroeg er al eeuwen naar en nu is het er eindelijk van gekomen. Dylan is lekker vrolijk en zingt zoals hij dat gewend is, dat het een lieve lust is. En net als op school ook wel gebeurt, probeert zij hem dat te beletten. Shut up. Hoor ik zeggen. Niet echt kwaad bedoeld volgens mij. Misschien praat ze zelfs wel andere kinderen op school na. Want in het begin van het jaar hoorde Dylan geregeld dat hij niet zo moest zingen. Tot zijn verdriet, want hij zingt nu eenmaal altijd. Zelfs zonder ...
 
....dat hij het in de gaten heeft. Zijn uitlaatklep. En ook z'n manier om spanning te verwerken. En gewoon uit pure vrolijkheid. Want als Dylan in goeie doen is, zingt hij.  En misschien heeft hij wel net zoals wij allemaal, het voorjaar in de kop. Ik hoor 'm graag zo! Zingend, kletsend, neuriĆ«nd. Ik zeg altijd dat ik thuis altijd weet waar Dylan is, want Dylan is een constante stroom geluid. Altijd al. Dus als het een tijdje stil is, ga ik kijken of het allemaal nog in orde is, haha!
 
Maar voor dit meisje is zo'n drukke Dylan misschien wat te veel, want opnieuw hoor ik: shut up. En dan hoor ik Dylan zeggen, heel laconiek, heel relaxed, tussen neus en lippen door: laat mij mij zijn. Beng, hoor ik dat goed? Ja hoor, nog een keer: laat mij mij zijn. Djiez, wat een toffe gozer. Samengevat is dat eigenlijk alles wat ik 'm bij wil brengen. Neem de ruimte in om jou te zijn. Dat is wat jouw leven behelst. Niet leven naar de maatstaven van anderen, maar jezelf uitdrukken als jezelf. Maar hoe komt hij er bij? Dit heeft hij mij nooit horen zeggen. Maar ik vind het wel, en hij verwoordt het zo prachtig. Zo eenvoudig. Heerlijk eenvoudig. Omdat het uiteindelijk ook echt eenvoudig IS. Ik doe er eeuwen over om die staat van zijn te vinden, het mij-zijn, en deze knul van bijna elf zegt dit gewoon even tijdens het lego-en. Geweldig. Mijn dag kan niet meer stuk!

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen