Skype: het nieuwe buitenspelen

MInecraft took over. Als je een jongensouder bent, ken je het. Tenminste als je een zoon hebt van een jaar of 8 à 9, of ouder. Er zijn ook enkele meisjes die het spelen, maar die zijn zwaar in de minderheid. Minecraft is een leuk bouwspel voor op de computer. Met allemaal verschillende blokjes maken ze de mooiste villa's, kastelen, dorpen, winkels, you name it. En dat begint dan gewoon op de eigen computer of iPad. Maar na verloop van tijd ontdekt je kind dat het ook met z'n allen tegelijk gespeeld kan worden, namelijk op servers. Dus meld je kind zich aan voor een server. Na verloop van tijd merkt ie dat er kinderen zijn die via Skype met elkaar contact hebben en dat wil hij natuurlijk ook! Althans zo ging het met Dylan. En zo is het gekomen dat Dylan het liefst elk moment van de dag skype-t. Met kinderen die ik nog nooit in het echt ontmoet heb, maar die intussen volgens Dylan 'dikke vrienden' zijn. Het heeft een geheel eigen dynamiek zo'n server. Met 'good guys' and 'bad guys': jongens die er genoegen in scheppen de bouwsels van anderen te vernielen, in minecraft jargon: te grieven. Op een dag kwam Dylan van bed en bleek zijn hele stukje land op de server (zijn plot) helemaal gegrief-t. (Ja zo zeggen ze dat écht, de minecraft-addicts!) In tranen! Ontroostbaar! Want voor Dylans tere zieltje is het niet te bevatten dat jongens die eerst heel aardig doen....
 
....toch dikke boefjes blijken. En in die zin is dit hele Minecraft gebeuren een leerzame ervaring voor 'm. Want ja, ook in het echte leven heb je er dikke grievers bijzitten: in de zandbak gooien  ze tenslotte ook wel eens jouw zorgvuldig gebouwde zandkasteel in puin! En je zal daar mee moeten leren dealen. Nog steeds hoor ik aan de skype-geluiden dat Dylan te goed van vertrouwen is, maar het wordt al beter. Hij heeft nu ook een eigen server waar hij al iets kieskeuriger is in het toelaten van anderen. Vrees dat ie er nog wel een keer of wat mee op z'n lieve smoeltje gaat, maar dat lijkt me prima. Al doende enzovoort. Het enige waar wij op toezien is dat het buitengebeuren niet helemáál aan Dylan voorbij gaat. Oké je mag skypen en minecraften en de hele zwik, maar geen gezeur als we gaan wandelen of als ik je uit de skype haal. Want er moet bewogen worden, en zuurstof bijgetankt, en real life buiten gespeeld. En het is best wel fijn dat wij je snuit ook nog eens zien. Ja, als het aan Dylan ligt is Skype het nieuwe buitenspelen. Maar voor ons niet! We juchen de toepassingen van de techniek toe (is toch supergeestig dat ie dagelijks kletst met een jongen uit pak en beet Roermond, en dat z'n engels met de dag beter wordt door minecraft), maar zijn jonge jongenslijf heeft wel beweging nodig!

Reacties   

#6 Marian 11-08-2014 18:14
Weer een fantastisch blog Ellen!
Heel herkenbaar. Hier gaat het precies zo. Als we eenmaal buiten zijn is het prima en genieten we volop. Ik vraag tegenwoordig niet meer of we nog zullen gaan wandelen, ik zeg: over een half uur gaan we wandelen:) op die manier weten de kinderen wat er gaat gebeuren en voorkom ik tegengas.
Zie uit naar je volgende blog!
Citeer
#5 Nynke 11-08-2014 18:14
Hoi Ellen,

Leuke blog! Ik heb minecraft al eens omschreven als Lego op de computer. Die van mij (hij is 10) heeft de Skype niet ontdekt, maar hij kijkt wel YouTube-filmpjes voor inspiratie :).
En ja, soms moet ie van mij naar buiten.
Overigens \'bouwt\' hij dus ook koeien en varkens en zo. Komische gesprekken zijn dat!
Citeer
#4 Mildred 11-08-2014 18:14
Dames,
Het klinkt allemaal heel leuk, Minecraft en dan skypen en vriendjes. Mag ik vragen hoe jullie zeker weten dat er geen viespeuken op de servers zitten? Hoe houden jullie dat in de gaten? Ik heb de webcam voor mijn zoons afgesloten. Mijn zoons zijn nog jong en nog niet zo technisch, maar ik ben er niet zo gerust op.
Citeer
#3 Ellen 21-10-2013 16:20
Hoi Mildred,
als Dylan aan het skypen is kan ik aan de stemmen horen of het jongens zijn van Dylans leeftijd of niet. Dylan skype-te eerst met de webcam aan, maar dat doet bijna niemand merkte hij, dus hij heeft \'m nu ook uit staan. Is zeker iets om op te letten!
groetjes! Ellen
Citeer
#2 Ellen 21-10-2013 14:10
Dank je Nynke!
Leuk dat je het fenomeen kent. Ja grappig hè die gesprekken, hier ook. Hele verhalen! En ja die YouTube filmpjes kijkt Dylan ook! Hij wil ze nu zelf ook gaan maken.
Groetjes!
Citeer
#1 Ellen 20-10-2013 22:41
Dank je Marian!!
Ja je kent het fenomeen? Leuk! Hoe oud zijn die van jou?
Gelijk heb je, doe ik ook: niet vragen, gewoon doen, actie! :)
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen