Je kind kan je aan!

Ik wou 'm op Facebook plaatsen, deze quote:
 
"Het is een groot geschenk voor kinderen 
als je als ouder gelukkig bent." (Erica Jong, Amerikaans auteur)
 
maar ineens bedacht ik me. Waarom zou ik 'm plaatsen? Ik wilde 'm plaatsen omdat ik mezelf er zo in herkende. Ja ik ben gelukkig, tot op het bot. Maar dat is niet altijd zo geweest! Sterker nog, sinds de geboorte van Dylan heb ik mezelf veel en vaak in de spiegel aangekeken, en zag ik hele zere plekken in mezelf waarvan ik wist dat ze verwerkt moesten worden. En dat heb ik gedaan. Die zere plekken ben ik aangegaan, en heb ze er één voor één uitgehuild. Maar ten tijde van dat uithuilen was ik dus niet gelukkig! Voelde me soms juist erg óngelukkig. Hoe blij ik ook was met mij gezin, ik voelde me ten tijde van die verwerkingsperiodes erg down. Toen was ik dus volgens deze quote helemaal geen geschenk voor mijn zoon. Maar ik deed wél wat er moest gebeuren om gelukkig te worden! Toen ik daarnet die quote wilde plaatsen, vroeg ik me af in hoeverre deze quote bij zou dragen aan het bewustzijn van een eventuele lezer. In hoeverre zou IK me gesteund hebben gevoeld als ik deze quote was tegen gekomen in die donkere dagen? Mij kennende had ik me waarschijnlijk schuldig gevoeld. Omdat ik had beseft dat de uitspraak klopt, en dat ik op dat moment dat geschenk voor mijn zoon niet in huis had. En dat schuldgevoel had niet bijgedragen aan mijn geluk, en dus niet aan het zijne! Dus heeft zo'n quote eigenlijk wel zin? Maakt ie wakker? Of niet?......
 
...... Ja het IS zo, nu ik me het grootste gedeelte van de tijd stabiel en gelukkig voel, ben ik veel meer in staat er te ZIJN. Kon ik dat toen niet dan? Jawel, naar vermogen. En daar zit 'm de clou, je doet je best. En dat is genoeg. Altijd! Ik deed mijn stinkende best er te zijn voor mijn zoon, ook als ik me niet zo jottum voelde. Ik was ECHT. En ik denk dat dat het beste is wat je als ouder kan doen: authentiek zijn. Gelukkig of op weg naar gelukkig. Verdrietig of blij. Utgelaten of ingetogen. Natuurlijk is het gelukkig zijn van jou als ouder de meest ideale situatie voor je kind. Dan komt ie het meest aan zichzelf toe. Want anders ie toch bezig met jou. (Daar geloof ik echt in, dat kinderen je door hun gedrag proberen duidelijk te maken hoe het met je is!) Maar wat als je nu gewoon even (nog) niet gelukkig bent? Nou dan IS dat zo. Dat is niet erg. Je kind kan je aan. Het is niet voor niets bij jóú! Dus, bij nader inzien heb ik deze quote toch maar niet geplaatst, hoe goed ik 'm ook in eerste instantie vond. Ik maak er mijn eigen variant van:
 
"Het is een groot geschenk voor kinderen als je als ouder écht bent, authentiek. Dat geeft je kind de toestemming om óók echt te zijn, om te zijn wie hij of zij is!"

Reacties   

#7 Ineke Geertsema 11-08-2014 18:15
Prachtig en herkenbaar!!!! De eerste EN de laatste quote ook. De eerste is voor mij (onbewust) een grote stimulans geweest om veel aan persoonlijke ontwikkeling te (moeten) doen. En uiteraard had ik dat het liefst gedaan voordat ik kinderen kreeg, maar dat werkt blijkbaar niet zo. EN: \"Het is niet voor niets bij jou!\"
Citeer
#6 Ineke 11-08-2014 18:15
:-). Wat mij ook helpt is het gedicht van Hans Stolp naar Dag Hammarskjold:

\'De weg\' ,
Vele wegen kent het leven,
maar van al die wegen is er één die jij te gaan hebt.
Die ene is voor jou.
Die ene slechts.
En of je wilt of niet,
die weg heb jij te gaan.
De keuze is dus niet de weg,
want die koos jou.
De keuze is de wijze hoe die weg te gaan.
Met onwil om de kuilen en de stenen,
met verzet omdat de zon een weg
die door ravijnen gaat, haast niet bereiken kan.
Of met de wil om aan het einde van die weg
milder te zijn, en wijzer, dan aan het begin.
De weg koos jou,
kies jij ook hem?
Citeer
#5 Ellen 03-12-2012 06:54
@Sharon Thanks babe! :-)
Citeer
#4 Ellen 03-12-2012 06:53
Móói Ineke!
Citeer
#3 Sharon 03-12-2012 06:51
Mooie quote aan het eind. :)
Citeer
#2 Ellen 02-12-2012 15:39
Gaaf Ineke! Wat leuk om te lezen hoe het bij jou werkte! En dat wat jij zegt \"ik had het graag gedaan vóór ik kinderen kreeg maar kennelijk werkt dat niet zo\" makes me smile, geldt voor mij nét zo!
Citeer
#1 Sonja Haitjema 02-12-2012 15:35
Dat is weer een hele mooie Ellen!:)
Dank je wel voor je open en eerlijk schrijven en delen!!!
Echtheid en Zijn, daar gaat het om! Dan kun je gelukkig zijn en laat je licht stralen. Dan ben je de beste moeder die je kunt zijn voor je kind! En soms kun je dat even niet, je doet wat je kunt, je doet je best, je bent een mens en dat is ook oké! Echtheid en Zijn... Veel liefs,

Sonja
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen