Stoere jongens

We zitten achter in de bus, Dylan en ik. Met zijn zes jaar is hij zich al erg bewust van wat er cool is en wat niet. Gister tijdens het klokhuis kijken: kijk, er zitten oude mensen in klokhuis die tóch cool zijn. Het is duidelijk, hij heeft al goed in de smiezen dat 'cool' zijn iets is wat bij jong hoort. De jongens onder elkaar hebben het op school altijd over wat 'cool' is en wat niet. En achter in die bus vanochtend zaten jongens die over duidelijk heel cool waren, of ze deden erg hun best om dat te zijn: de coolste blik, liefst zo ongeïnteresserd mogelijk, een trainingsbroek net onder de billen (hoe ze het voor elkaar krijgen dat dat ding niet afzakt!) en een coole pet op. Zo'n jongen waarvan je voelt dat als jou blik zich op het verkeerde moment met de zijne kruist, je kunt rekenen op een lichtelijke irritatie. Toen ik jonger was, was ik altijd een beetje bang voor dat soort jongens, was onder de indruk van hun gespeelde indrukwekkendheid. En nu, nu ik gelukkig wat ouder en doorleefder ben, zie ik hun kwetsbaarheid, hun gespeelde desinteresse, vooral NIET...
 
....laten merken wat je gevoelens zijn! Ik voelde ineens zoveel liefde en zachtheid voor die jongens! Helemaal omdat er ééntje nieuwsgierig naar ons was merkte ik. Hij zat Dylan uitgebreid op te nemen (herkende hij zichzelf van tien jaar geleden?), hij lette op de interactie van Dylan en mij, we hadden het gezellig (viel dat hem op?).Ik hoop zo dat hij het ook gezellig heeft met zijn moeder, dat ie met 'r kan lachen, en delen wat 'm dwars zit. Ik hoop het van harte! Merk aan mezelf dat mijn gevoelens van geïmponeerd zijn door dit soort jongens/mannen heeft plaats gemaakt voor voelen, en voor ruimte voor wie die ander is. De angst die ik altijd had, bood natuurlijk geen ruimte voor openheid in de richting van de ander. En doordat ik die openheid nu wél voel, voel ik compassie in alle vezels van mijn wezen voor deze jongeman. En met een warm hart wens ik hem in gedachten een fijne dag terwijl hij quasi ongeïnteresseerd en met de groootste nonchalence de bus uitsjokt, zijn  trainingsbroek op zijn billen....

Add comment


Security code
Refresh