Boeken

Over ouderschap en kinderen

Ouderliefde is niet genoeg door Inge den Boer-Benders 
Heftige titel, maar een heel toegankelijk en duidelijk boek van eerstelijns- en gezondheidspsycholoog over de impact van jouw eigen persoon als ouder op de omgang met je kind. Ik vind het een heel verhelderend boek onder andere omdat het je aan het denken zet aan de hand van de ontwikkelingstadia van kinderen over je eigen jeugd. 
 
Hold On to Your Kids door Gordon Neufeld en Gabor Maté
Over hoe je de verbinding met je kind kan versterken in de dynamiek van vriendjes, school etcetera. Maakt erg inzichtelijk waarom  je als ouder zo belangrijk blijft voor je kind. Een frisse kijk op ouderschap.
 
Op zoek naar het verloren geluk door Jean Liedloff
Boek over verblijf van de schrijfster bij een indianenstam in het Amazone-gebied. Ze is geïntrigeerd door het geluk wat deze mensen uitstralen. Het is hier en daar best een taai boek, en soms ook wat zwart-wit, maar ondanks dat een klassieker waar hele internetgemeenschappen rond gebouwd zijn omdat het concept zoveel mensen aanspreekt. 
 
How2Talk2Kids  door Adele Faber&Elaine Mazlish (Ned.bewerking Heleen de Hertog)
Opvoeden nieuwe stijl: over een respectvolle manier van communiceren met je kind waar alle partijen zich beter bij voelen. Leest lekker weg en staat vol met praktische voorbeelden. 
 

Over mens-zijn

Geweldloze communicatie door Marshall B.Rosenberg 
Rosenberg laat zien hoe weinig we elkaar écht horen, en hoe nodig we het hebben om gehóórd te worden. Van de achterflap: De manier waarop we communiceren is meestal onbedoeld geweldadiger dan we beseffen doordat de uitdrukkingen die we gebruiken vaak nodeloos beschuldigend zijn. MR laat aan de hand van sprekende voorbeelden zien dat het ook anders kan: helder, direct en vooral gericht op aandacht en respect voor de behoeften van beide partijen. 
 
The Art of Possibility door Benjamin Zander en Rosamund Stone Zander
Heerlijk boek over onder andere "thinking out of the box" en  "Don't take yourself so goddamn seriously!"
 
Embraced by the Light door Betty J.Eadie
Om dit boek heb ik echt moeten huilen toen ik het gelezen had: het laat zo mooi zien dat alleen de liefde belangrijk is. Het is een uitgebreide beschrijving van de bijna-dood-ervaring die Eadie beleeft. Het boek liet mij zien hoe belangrijk het is om niet te oordelen over een ander omdat ik er gewoon geen idee van heb wat iemands leven voor doel en betekenis heeft.